Naleśniki razowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie, obiad lub deser. Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne! Naleśniki razowe mogą okazać się podstawą praktycznie każdego posiłku, jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem. Obiad? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami. Deser? Dodajmy domowy krem czekoladowy, dżem lub bitą śmietaną. Chyba wszyscy się ślinimy w tym momencie!
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 szklanka wody gazowanej
– 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
– 1 łyżka erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– szczypta soli
– olej
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dwie łyżki oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor.
Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo proste w wykonaniu! Cienkie i delikatne naleśniki z chrupiącymi brzegami i pysznym wypełnieniem to istna bajka dla smakoszy naleśników. Nic dziwnego, że naleśniki są tak popularne, ich wszechstronność sprawia, że są przyjemne w jedzeniu. Zwinięte lub złożone, środek możemy wypełnić praktycznie wszystkim, począwszy od: dżemu, bitej śmietany, twarożku, nutellą a skończywszy na wytrawnym nadzieniu. Ten przepis na naleśniki jest tak wspaniały, że możemy się nimi zajadać codziennie. Cieszmy się zdrowymi naleśnikami!