Naleśniki ruskie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki ruskie. Mały czy duży każdy kocha naleśniki! W szczególności małe dzieci ustawiają się w kolejce czekając z niecierpliwością na kolejnego pysznego naleśnika. Nic dziwnego, przecież one są takie smaczne. Naleśnik z dżemem, twarożkiem czy kremem czekoladowym to istna słodycz, ale naleśniki z wytrawnym nadzieniem także są znakomite. Każdy z nas zna i pewnie lubi ruskie pierogi a jeśli pierożek zamienimy na naleśnik a do nadzienia dodajmy ziemniaki i twaróg. Idealna propozycja na smaczny obiad.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto naleśnikowe:
– 300 g mąki pszennej
– 300 ml wody gazowanej
– 250 ml mleka ryżowego
– 3 jajka
– 100 ml oleju
– sól
Nadzienie:
– 250 g chudego twarogu
– 500 g ziemniaków
– 1 cebula
– olej
– sól, pieprz
Składniki do przygotowania ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy je. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Usmażoną cebulę umieszczamy w misce z ziemniakami i twarogiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Na środek każdego naleśnika umieszczamy farsz z zmiemników i twarogu. Zwijamy naleśniki.
Gotowe naleśniki układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy je 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Miękkie, delikatne naleśniki wypełniane nadzieniem do pierogów ruskich to czysta przyjemność jedzenia, z dodatkiem podsmażonej cebuli smakują jeszcze lepiej. Od teraz każdy będzie miał obsesję na punkcie wytrawnych naleśników. Smaczna propozycja na weekendowy obiad dla całej rodziny. Te naleśniki możemy przechowywać w lodówce do kilku dni, ale kwestia wątpliwa czy tyle wytrzymają, bo chętnych będzie wielu by je zjeść.