Naleśniki z brzoskwiniami i serkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki z brzoskwiniami i serkiem. Naleśniki to bułka z masłem dzięki temu przepisowi na naleśniki z brzoskwiniami i serkiem śmietankowym. Domowe naleśniki są wypełnione pyszną mieszanką soczystych brzoskwiń i kremowego serka. Te naleśniki możemy podać jako deser, przekąskę lub leniwe, weekendowe śniadanie. Ten prosty przepis na naleśniki to marzenie każdego kto lubi zajadać się delikatnymi naleśnikami z dodatkiem soczystych brzoskwiń.
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają naszą odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto naleśnikowe:
– ¾ szklanki mąki owsianej
– ¾ szklanki mleka owsianego
– 1 łyżka cukru kokosowego
– 1 łyżka masła
– duża szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– duża szczypta mielonego imbiru
Nadzienie brzoskwiniowe:
– 250 g serka śmietankowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 6 dużych dojrzałych brzoskwiń
– ½ szklanki erytrytolu
Masło rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki umieszczamy w misce i mikserem łączymy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. Proces ten sprawia, że mąka napęcznieje i dzięki temu naleśniki będą o lekkiej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki.
Serek śmietankowy ubijamy z erytrytolem i esencją wanilii. Masa musi być gładka.
Każdy naleśnik wypełniamy około 2 łyżkami mieszanki. Następnie kładziemy grube plasterki brzoskwiń.
Zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąciki.
Podajemy.
Czasami myślimy, że naleśniki są trudne do zrobienia i że potrzebujemy super sprzętu by je wykonać. Nic bardziej mylnego! Te naleśniki wykonamy bez większych trudności, by po chwili cieszyć się pysznym naleśnikiem z dodatkiem serka śmietankowego i brzoskwini.