Naleśniki z budyniem waniliowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki z budyniem waniliowym. Naleśniki często podawane są jako słodki deser. Nic dziwnego, przecież naleśniki są bardzo smaczne. Te naleśniki wypełnione pysznym waniliowym budyniem znakomicie się sprawdzą jako smaczna przekąska. Pyszne, delikatne naleśniki wypełnione aksamitnym, kremowym nadzieniem o smaku wanilii, całość posypana płatkami migdałowymi i plasterkami banana. Znakomita propozycja na deser lub słodkie śniadanie.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka wanilii
– 200 ml mleka owsianego
– 200 ml wody
– 200 g mąki do naleśników
Krem waniliowy:
– 4 jajka
– 80 g erytrytolu
– 80 g mąki
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 40 g masła
– 600 ml mleka owsianego
Do dekoracji:
– banan
– płatki migdałowe
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i miksujemy. Dodajemy wanilię i miksujemy przez około 5 minut by jajka były spienione. Następnie wlewamy mleko, wodę i powoli wsypujemy mąkę. Za pomocą miksera łączymy składniki by uzyskać gładką masę bez grudek. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
W między czasie przygotowujemy krem waniliowy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 200 ml mleka i wsypujemy mąkę, miksujemy by uzyskać gładką masę bez grudek.
Pozostałą cześć mleka wlewamy do garnka dodajemy połowę eryrytolu, esencję z wanilii i masło. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy prawie do wrzenia. Do gorącego mleka wlewamy powoli mieszankę z żółtkami cały czas mieszamy trzepaczką i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż zgęstnieje. Podobnie gotujemy budyń. Ściągamy z ognia i odstawiamy na bok.
Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i pozostałą część erytrytolu i ubijamy aż erytrytol dobrze połączy się z białkiem. Połowę białek dodajemy do ciepłego kremu i delikatnie mieszamy, gdy cała zawartość będzie gotowa dodajemy pozostałą część białek i dokładnie mieszamy. Pamiętajmy by mieszać bardzo delikatnie. Krem powinien być lekki. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki.
Na gotowe naleśniki kładziemy krem waniliowy i zwijamy je. Dekorujemy plasterkami banana i podsmażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Podajemy.
Wykażmy się kreatywnością przy śniadaniu lub deserze dzięki tym słodkim naleśnikom. Pyszna ekscytacja dla oczu i kubków smakowych. Jeśli naleśniki nie są częścią naszych śniadań lub deserów to powinno się to zmienić być. Te niewiarygodnie cienkie naleśniki są idealnym nośnikiem wszelkiego rodzaju niesamowitych dodatków – słodkich i wytrawnych! Pyszne budyniowe nadzienie sprawia, że te naleśniki smakują wybornie.