Naleśniki z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki z serem. Te naleśniki z kremowym twarogiem są łatwe do zrobienia, a także smakują tak jakbyśmy zamawiali je w najlepszej restauracji. Łącząc delikatnego naleśnika z kremowym i lekko słodkim nadzieniem z twarogu z dodatkiem cynamonu. Takie naleśniki możemy jeść każdego dnia na śniadanie, przekąskę lub słodki obiad. Znakomite naleśniki na słodko na każdy dzień tygodnia.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na naleśniki:
– 1 szklanka wody gazowanej
– 1 szklanka mleka owsianego
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– 1 jajko
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– szczypta soli
-1 łyżka erytrytolu
– olej do smażenia
Nadzienie serowe:
– 500 g chudego twarogu
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki erytrytolu
Do miski wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki, miksujemy do momentu aż ciasto będzie gładkie, jeśli jest zbyt gęste dolewamy troszkę wody. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy odpowiednią ilość ciasta na naleśniki, smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy wanilię, cynamon, erytrytol i jogurt, za pomocą blendera ręcznego miksujemy całość na gładką masę.
Na środek każdego naleśnika umieszczamy nadzienie z twarogu i składamy „na cztery”. Naleśniki dodatkowo możemy udekorować owocami lub konfiturą.
Delikatne, łatwe naleśniki z twarogiem i cynamonem są idealne na późne śniadanie w dzień wolny lub mogą być podawane jako lekki obiad. Te naleśniki są idealne na wynos. Receptura ciasta na naleśniki jest uniwersalna, dzięki czemu możemy ten przepis stosować zarówno do nadzienia słodkiego jak i słonego. Do nadzienia z twarożku dodajemy aromatyczny cynamon. Naleśniki według tego przepisu są delikatne i cienkie. Soczyste i delikatne nadzienie doskonale uzupełnia naleśniki, czyniąc je niesamowicie smacznymi. Koniecznie wykonajmy ten przepis na naleśniki z serem.