Naleśniki z serkiem ricotta na słodko.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśniki z serkiem ricotta na słodko. Naleśniki wypełnione bogatym, cytrynowym nadzieniem wykonanym z serka ricotta. Naleśniki to jedno z najbardziej bajecznych śniadań, które możemy podawać swoim dzieciom. Naleśniki są delikatne na zewnątrz i bardzo kremowe w środku. Cieniutkie naleśniki, które w rzeczywistości są bardzo łatwe do zrobienia. Czy potrzebujemy innego powodu aby zrobić te naleśniki jak najszybciej? Prawdopodobnie nie, ale pamiętajmy, że są to zdrowe i smaczne naleśniki idealne dla dorosłych i dzieci.
Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera mało tłuszczu i dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane. Ser ricotta jest jednym z najzdrowszych serów. Jedzenie tego sera zapobiega zapaleniom stawów. Wzmacnia naszą odporność. Wpływa na przyrost masy mięśniowej, a także poprawia naszą wydolność. Witaminy jakie znajdziemy w serze ricotta to: A, B1, B3, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, selen, mangan, cynk, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto naleśnikowe:
– 1 1/3 szklanki mąki
– 2 szklanki mleka do wyboru
– 4 jajka
– ¼ szklanki oleju rzepakowego
– duża szczypta soli
Nadzienie ricotta:
– 2 opakowania serka ricotta
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 3 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy zawartość. Miksujemy do momentu powstania gładkiego ciasta bez grudek.
Patelnię rozgrzewamy i wylewamy około ¼ szklanki ciasta. Przechylamy patelnię i obracamy kulistymi ruchami aby ciasto równomiernie się rozlało po patelni. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ricottę, wanilię, sok z cytryny i erytrytolem umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy składniki.
Każdego naleśnika smarujemy serem ricotta i zwijamy.
Naleśniki nadziewane kremowym, wysokobiałkowym serkiem ricotta dzięki czemu śniadanie lub przekąska jest wyjątkowo smaczne i zdrowe. Ser ricotta ma imponujące 14 g białka na pół szklanki czyli więcej białka niż w dwóch jajkach.