Naleśnikowy tort tiramisu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Naleśnikowy tort tiramisu. Wszyscy kochamy naleśniki nic dziwnego, przecież smakują wyśmienicie czy z dżemem, czekoladą na słono. Jest wiele opcji by zajadać się pysznymi naleśnikami czy na śniadanie lub w formie deseru. To piękne ciasto naleśnikowe tiramisu jest jednym z najbardziej dumnych dzieł. Delikatne naleśniki przekładane masą z mascarpone i kakao. Wykonania ciasta tiramisu jest proste jednak bardzo czasochłonne ale warto je wykonać! Końcowy wynik to oszałamiająca dekadencja. Ciasto tiramisu po schłodzeniu łatwo się kroi a widok wszystkich warstw robi wrażenie. Pyszne tiramisu w innej odsłonie.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 3 ½ szklanki mleka owsianego
– 55 g erytrytolu
– 8 jajek
– ½ szklanki mocnej zaparzonej kawy
– 2 ½ szklanki mąki
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 110 g masła stopionego
Nadzienie:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 1 puszka skondensowanego mleka
– szczypta soli
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 250 g serka mascarpone
– kakao
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta naleśnikowego poza mąką łączymy za pomocą miksera w dużej misce. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Kontynuując miksowanie. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
Patelnię rozgrzewamy i nalewamy trochę ciasta na naleśniki. Robimy to dokładnie by ciasto dochodziło do brzegu patelni. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz.
Pozwalamy im ostygnąć przed nakładaniem masy tiramisu.
Teraz przygotowujemy nadzienie do tiramisu. Ubijamy śmietanę kremówkę, następnie dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Wlewamy mleczko skonsternowane, wanilię i szczyptę soli. Miksujemy by dokładnie połączyć składniki.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy naleśnik posypujemy go delikatnie kakao i kładziemy nasze nadzienie. Nie nakładamy zbyt dużo masy na jeden naleśnik, masy musi nam wystarczyć na wszystkie warstwy. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami, czyli naleśnik, kakao, masa itd. Na ostatni naleśnik nie kładziemy nadzienia. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy tiramisu do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy nasze tiramisu. Posypujemy kakaem lub przyozdabiamy według uznania. I delektujemy się pysznym ciastem.
Romantyczny zwrot w romantycznym deserze – cieście tiramisu. To dzieło powstaje dzięki cierpliwości, cierpliwości i więcej cierpliwości. Jednak zrobienie tego tortu naleśnikowego tiramisu to wielka przyjemność. Widzimy jak powstaje warstwa po warstwie z naleśników i masy mascarpone.