Nocna owsianka z migdałami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Nocna owsianka z migdałami. Nocne owsianki to szybkie, łatwe i zdrowe śniadanie, które powstaje przez namaczanie płatków owsianych w nocy. Nocne owsianki nie wymagają gotowania i idealnie nadają się na śniadanie z wyprzedzeniem dla osób o zabieganym poranku. Obfite śniadanie pełne błonnika, witamin i składników odżywczych. Miska chrupiących migdałów, płatków owsianych, jabłka i to wszystko zalane mlekiem migdałowy. Nocne owsianki cieszą się ogromną popularnością więc warto je jeść!
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki płatków owsianych
– 1 zielone jabłko
– ¾ szklanki mleka migdałowego
– szczypta cynamonu
– garść migdałów
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki dodajemy cynamon i zalewamy mlekiem migdałowym. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Rano wyciągamy płatki owsiane dodajemy pokrojone jabłko i posiekane migdały. Nasze śniadanie gotowe w kilka sekund.
Płatki owsiane z migdałami i jabłkiem – szybkie i zdrowe śniadanie z wyprzedzeniem, które nie zawiera produktów mlecznych, jest wegańskie, bez cukru i niskokaloryczne!