Ogórki kiszone.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ogórki kiszone posiadają dużo właściwości odżywczych, pomagają w procesie odchudzania, są lekkostrawne i korzystnie wpływają na nasz organizm, wzmacniając go. Obecność bakterii probiotycznych reguluje skład mikroflory bakteryjnej, która wzmacnia organizm i poprawia proces trawienia.
W tym roku postanowiłam zrobić je sama, a nie kupować gotowe, niestety te kupione w sklepie nie bardzo mi smakowały, ciągle czułam w nich jakiś dziwny posmak. Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu mojej mamy.
W zależności ile będziecie robili słoików, więc podam Wam co i ile potrzebujemy na 1 słoik ogórków kiszonych.
Składniki:
– 7 ogórków
– 2 ząbki czosnku
– 1 gałązka kopru
– ½ korzenia chrzanu bądź 1 liść
– 1 litr wody
-2 łyżki soli
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Dokładnie mieszamy do momentu aż sól się rozpuści.
Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do słoika, następnie wkładamy czosnek, chrzan i koper, zalewamy wodą z solą i gotowe.
PYSZNE OGÓRKI KISZONE!