Ogórki z curry i selerem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ogórki z curry i selerem. W dążeniu do powiększenia kolekcji słoików z przetworami warto wzbogacić swoją kolekcję o ogórki z selerem i z dodatkiem curry. Ogórki zamarynowane, które przechodzą smakiem gorczycy, curry, octu oraz cukru. Marynowane ogórków nigdy za wiele. Chyba każdy się z tym zgodzi, prawda?! Te ogórki zachowują swoją świeżość i są smacznym dodatkiem do obiadu.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu Oczyszcza organizm z toksyn. Leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
-1 litr wody
– 1 szklanka octu
– 1 ½ szklanki cukru
– ½ łyżki soli
– 2 łyżki curry
– ¼ łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
– 1 cebula
– 2 kg ogórków ogrodowych
– 2 listki selera (do każdego słoika)
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy ocet, sól, cukier, curry, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z ognia.
Ogórki kroimy na ćwiartki i wkładamy do słoików. Wsypujemy gorczycę, dodajemy po plasterku cebuli i po 2 listki selera, zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki zakręcamy i zagotowujemy przez 10 minut.
Gotowe.
Wszystkie słoiki z ogórkami przenosimy do spiżarni.
Te pyszne ogórki z curry i selerem jakże są proste w przygotowaniu i staną się jedną z ulubionych przekąsek lub pysznym dodatkiem do dania głównego. Jeśli mamy nadmiar ogórków i lubimy się zajadać ogórkami w okresie jesienno zimowym to koniecznie trzeba spróbować tego przepisu na ogórki z curry i selerem. Nie ma nic lepszego niż domowe marynaty, aby urozmaicić sobie obiad.
Post sponsorowany.