Ogórki z miodem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ogórki z miodem. Ten super prosty sposób na zamknięcie w słoiku chrupiących ogórków z miodem, które w okresie jesienno – zimowym idealnie pasują do obiadu. Fermentujący miód wspaniałe zmienia smak ogórków. Powstałe ogórki są fantastyczne w smaku. Dokładnie to czego możemy oczekiwać po marynacie miodowej.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 l wody
-1/2 szklanki octu
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżki soli
– 2 łyżki miodu
– 1 kg ogórków
Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier oraz sól. Zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy miód. Mieszamy.
Ogórki kroimy w plasterki ok 2 cm grubości. Pokrojone ogórki przekładamy do czystych słoików. Zalewamy przestudzona zalewą. Słoiki zakręcamy.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy słoiki przez 15 minut. Zagotowane słoiki obracamy do góry dnem.
Słodkie pikle są mega proste w przygotowaniu, więc kiedy mamy wysyp ogórków na działce warto wykonać tą wspaniałą sałatkę i zamknąć ją w słoiku. A później tylko wyciągamy ze spiżarni i wspomnieniami wracamy do okresu letnich, ciepłych wakacji.