Omlet na słodko z owocami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet na słodko z owocami. Ten słodki omlet z owocami to jedno z szybkich śniadań. Przypomina on miękki, smaczny naleśnik, ale jest go łatwiej zrobić. Łagodna kremowość jajek doskonale łączy się ze świeżymi owocami lub domowym dżemem. Jajka, odrobina mleka i owoce. To jest to! Omlet z obfitym nadzieniem z owoców smakuje wybornie. To takie piękne słodkie, ale pełne białka i składników odżywczych śniadanie!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– 1 łyżka mleka owsianego
– 1 łyżka erytrytolu
– 10 g masła klarownego
– świeże owoce lub domowy dżem do wypełnienia
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ubijamy z mlekiem do momentu aż masa będzie gęsta. Dodajemy erytrytol i kontynuujemy miksowanie. Delikatnie przekładamy masę z żółtek do białek. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Masę jajeczną równomiernie rozprowadzamy na rozgrzanej patelni.
Smażymy na średnim ogniu do momentu aż spód będzie twardy i złoty. Gdy spód się podpiecze delikatnie przekręcamy omlet na drugą stronę. Smażymy chwileczkę.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i dodajemy dżem lub świeże owoce. Gotowe.
Smacznego!