Omlet z jarmużem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet z jarmużem. Ten omlet z jarmużem, natką pietruszki jest kolejnym hitem śniadaniowym! To szybkie i zdrowe śniadanie! Wspaniała rzeczą z omertami jest to, że łatwo się je robi i są wszechstronne, możemy dodawać do niego dodatki jakie nam się tylko podobają i na które mamy ochotę. Ten omlet jest idealny dla tych co pragną dodać zieleninki do swojego życia.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Jest to roślina o właściwościach prozdrowotnych i jest zaliczana do super-food, czyli do żywności bogatej w wartości odżywcze. Jedzenie jarmużu wpływa na poprawę naszej pamięci, obniża cholesterol, chroni nasze kości. Jarmuż jest pełen antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Witaminy wchodzące w skład jarmużu: A, B6, C, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina, minerały to: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, magnez. Jest cennym źródłem sulforafanu, jest to związek, który działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Jarmużu poprawia przemianę materii, odkwasza organizm, zwalcza infekcje.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Zielony sos:
– 1 garść jarmużu
– ½ pęczka szczypiorku
– ¼ szklanki natki pietruszki
– 1 łyżka soku z limonki
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżka wody
Omlet:
– 4 jajka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry
Do garnka nalewamy wody, solimy ją i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy jarmuż i blanszujemy go ok 1 minuty. Do miski nalewamy zimą wodę i szybko wkładamy tam jarmuż.
Do wysokiego naczynia dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, sól, pieprz, olej, wodę, sok z limonki i jarmuż. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy.
Jajka wbijamy do miski dodajemy przyprawy i za pomocą trzepaczki ubijamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy ubite jajka i za pomocą łyżeczki nakładamy 3 łyżki zielonego sosu. Gdy omlet będzie już podpieczony przekręcamy go na drugą stronę. Chwilkę smażymy. Wyłączamy gaz i pozostawiamy go jeszcze na minutkę lub dwie. .
Gotowy omlet przekładamy na talerz i polewamy go zielonym sosem ewentualnie można posypać starym serem.
Podano śniadanie!