Omlet z marchewką i cukinią.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet z marchewką i cukinią. Bez względu czy robimy omlet na śniadanie czy kolację, omlet z marchewką i cukinią stanowi wspaniały, bezglutenowy i smaczny posiłek. Omlet mimo, że jest bardzo prosty do przygotowania stanowi też cudowny sposób na przemycenie dodatkowych warzyw do diety. Omlet z marchewką i cukinią jest pełen białka i jest bardzo sycący. Marchewka i cukinia schowane w omlecie nadają mu świetny smak i konsystencję.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 marchewki
– 1 mała cukinia
– 1 cebula
– 4 jajka
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– olej do smażenia
Marchewkę obieramy. Cukinię i marchew kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwile marchewkę i cukinię. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Jajka przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy.
Na innej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy ubite jajka dodajemy podsmażone warzywa i posypujemy cebulą. Smażymy omlet kilka minut i następnie przekręcamy go na drugą stronę.
Usmażony omlet przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Omlet wypełniony warzywami to idealne śniadanie, które da nam uczucie sytości na długo. Poranna porcja białka i warzyw daje nam moc!