Omlet z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet z pieczarkami. Wspaniałe, pożywne śniadanie, to jest to co powinniśmy sobie zapewnić każdego dnia. Omlet jest nie tylko prosty w przygotowaniu ale i szybki. Pieczarki są najbardziej wszechstronnym składnikiem o mięsistej konsystencji i bogatym, głębokim smaku. Idealnie pasują do wielu dań wegetariańskich. Pieczarki idealnie komponują się z omletem. Podarujmy sobie to fantastyczne rozpoczęcie dnia!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– 4 pieczarki
– 2 łyżki szczypiorku
– olej kokosowy do smażenia
– sól, pieprz
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przekładamy pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy kilka minut.
Do miseczki wlewamy jajka i za pomocą trzepaczki lub widelca roztrzepujemy je. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Gdy pieczarki są już fajnie podsmażone dodajemy jajka ze szczypiorkiem. Lekko podsmażamy następnie przewracamy omlet na drugą stronę. Usmażony omlet przekładamy na talerz.
Smaczne i pożywne śniadanie, które syci na długo. Omlet jest bardzo delikatny w smaku i mięciutki.