Omlet z szynką i warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet z szynką i warzywami. Rozpocznijmy dzień od omletu z szynką i warzywami. Wykonanie omleta z tego przepisu zajmie nam dosłownie kilka minut. Omlet jest wypełniony dobrymi białkami i świeżymi warzywami. Dzieci pokochają to kolorowe połączenie dobroci, więc jest to świetny wybór na weekendowe śniadanie! Większość z nas na weekendy wybiera naleśniki, gofry, jajecznicę ale omlety także są wspaniałe. Omlety stanowią wspaniały posiłek. Dodajmy potrzebne składniki do jajek i cieszmy się zdrowym śniadaniem.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– ½ czerwonej papryki
– ½ cebuli
– 50 g chudej szynki
– 3 pieczarki
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
Paprykę, pieczarki, cebulę, szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Jajka ubijamy za pomocą miksera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone składniki. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przelewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażony omlet przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Chrupiące warzywa otulone w kołderce z jajek, cóż można chcieć więcej by zacząć smacznie i zdrowo dzień.