Omlet ze szparagami i łososiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet ze szparagami i łososiem. Istnieje wiele sposobów na omlet, każdy jest pyszny! Ale łosoś i szparagi idą w parze jak spaghetti z sosem pomidorowym. Jeśli szukamy nowego sposobu na delektowanie się jajkiem na śniadanie to omlet ze szparagami i łososiem smakuje znakomicie. Jest to pyszny, bogaty w białko posiłek, który działa jak super energetyzujące śniadanie. To śniadanie naprawdę zawiera wszystko czego potrzebujemy na początek dnia: białko, błonnik i tłuszcz.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– kilka kawałków wędzonego łososia
– sól, pieprz
– 6 szparagów
– ½ łyżeczki kurkumy
– olej do smażenia
Odcinamy końcówkę od szparagów, myjemy je. Gotujemy szparagi na parze przez kilka minut.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy, dodajemy przyprawy: sól, pieprz i kurkumę. Na patelni rozgrzewamy olej wylewamy masę jajeczną. Na wierzchu kładziemy szparagi i kawałki łososia.
Omlet smażymy na średnim ogniu, podnosimy brzegi by część masy jajecznej spłynęła pod spód. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy patelnię. Usmażony omlet przekładamy na talerz.
Jest to prosty, zdrowy przepis, który dobrze się sprawdza na śniadanie ale także i na kolację.
Smacznego.