Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta. Wszyscy powinniśmy znać przepis na idealny omlet. Każdy z nas ma swoje ulubione śniadanie jedni wolą owsiankę, jaglankę inni wolą naleśniki, gofry są jeszcze osoby co na śniadanie muszą mieć jajka. Dla miłośników jajek mam przepis na przepyszny, delikatny omlet wypełniony szpinakiem, awokado, czosnkiem, serem feta. Jajka są idealnym składnikiem by zrobić z nich wszystko co tylko chcemy np. jajka faszerowane, muffinki jajeczne, pastę na kanapkę, sałatkę, jajka zapiekane, jajka sadzone, burrito, szakszukę, frittatę. Spora część osób boi się robienia omletów ale wystarczy troszkę praktyki i będą nam wychodzić cudowne, smaczne omlety.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki będą nam potrzebne:
– 4 jajka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– 1 duża garść świeżego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– ½ awokado
– 30 g sera feta
– olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około jedną minutę aż szpinak zwiędnie. Podsmażony szpinak odstawiamy na bok.
W misce ubijamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz kurkumy.
Awokado kroimy w kostkę a ser feta łamiemy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę jajeczna. Przykrywamy pokrywka i smażymy przez około 2 – 3 minuty. Następnie ściągamy pokrywkę na wierzch kładziemy podsmażony szpinak oraz kawałki awokado. Posypujemy serem feta. Smażymy jeszcze 2 – 3 minuty.
Ściągamy patelnię z ognia i przekładamy omlet na talerz.
Miękki, kremowy omlet wypełniony szpinakiem, awokado i serem feta to idealna opcja na zdrowe i smaczne śniadanie. Ser feta nadaje omletowi słony, lekko pikantny smak, który doskonale równoważy się z kremowością awokado.