Orzechowy sernik z kremem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Orzechowy sernik z kremem. Idealny sernik nie musi być onieśmielający! Stworzenie od podstaw najbardziej kremowego, najdelikatniejszego sernika z nutą orzechową, który zawsze będzie idealny. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego też staram się go urozmaicać i szukam w nim nowych smaków i warstw. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, wystarczy podążać za wskazówkami i po chwili możemy delektować się przepysznym sernikiem orzechowym z kremem.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 150 g mąki
– 50 g masła
– 25 g cukru
– 1 jajko
– 1 żółtko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
– 1,5 kg twarogu
– ½ szklanki oleju
– 1 szklanka cukru
– 1 ½ szklanki mleka
– 4 żółtka
– 2 jajka
– 2 budynie śmietankowe
Masa orzechowa:
– 100 g mielonych orzechów
– 1 łyżka cukru
– 5 białek
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka bułki tartej
Krem:
– 1 kostka masła
– ½ litr mleka
– 1/3 szklanki cukru
– 1 budyń waniliowy
– 2 żółtka
Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy i umieszczamy w formie.
Twaróg mielimy 2 razy dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy. Wylewamy na umieszczone ciasto w formie. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 170°C.
Do masy orzechowej. Ubijamy białka dodajemy cukier i pozostałe składniki. Wylewamy na upieczone ciasto. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170°C.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej szklance mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Krem studzimy. Masło ucieramy za pomocą miksera i stopniowo dodajemy masę budyniową. Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Gotowe.
Bardzo smaczny sernik orzechowy z kremem, fantastyczny na święta i inne okazje. Pięknie się prezentuje i niesamowicie smakuje.