Owsiane gofry z bananem. Bezglutenowe gofry.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsiane gofry z bananem. Bezglutenowe gofry. Pyszne i zdrowe gofry. Idealnie podnoszą granicę miedzy chrupnięciem a puszystym wnętrzem. Ich konstrukcja sprawia, że są idealnym nośnikiem masła orzechowego, syropu klonowego czy świeżych owoców chociaż są również smaczne z odrobiną bitej śmietany. Jednym słowem gofry z płatków owsianych i banana są doskonałością! Jedyna wadą gofrów jest to, że szybko znikają. Gofry owsiane z bananem są idealne na śniadanie lub przekąskę.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na gofry:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 2 banany
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– szczypta soli himalajskiej
Dodatki:
– świeże owoce
– miód lub syrop klonowy
– masło orzechowe / słonecznikowe
– jogurt
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta umieszczamy w blenderze, czyli: płatki owsiane, pokrojone banany, wanilię, proszek do pieczenia, jajka, sól. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego, aksamitnego ciasta.
Podgrzewamy gofrownicę i wylewamy odpowiednią ilość ciasta. Wyciągamy gofry gdy uzyskają złotobrązowy kolor. Gotowe gofry odkładamy na ruszt by ostygły.
Gotowe gofry podajemy z owocami, syropem klonowym lub miodem, masłem orzechowym lub słonecznikowym bądź z bitą śmietaną lub jogurtem.
Jeśli lubimy lekkie, pełnoziarniste, chrupiące na zewnątrz i puszyste wewnątrz to te gofry są kwintesencją gofrów. Owsiane gofry są te które skradną nasze kubki smakowe. A co najlepsze – te gofry sa bezglutenowe! Co oznacza, że możemy się nimi dzielić ze wszystkimi.