Owsianka bananowo – migdałowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsianka bananowo – migdałowa. Ta owsianka jest wyjątkowa, wykonana z zaledwie kilku składników, takich jak banany, płatki owsiane, płatki migdałowe. Kremowa konsystencja owsianki wywołuje uczucie komfortu, jednocześnie napędzając całe ciało by zacząć zdrowo i energicznie dzień. Jeśli potrzebujemy zrównoważonego śniadania w formie koktajlu do regeneracji po treningu lub po prostu chcemy pysznego, sycącego sposobu na odżywienie ciała, to ten przepis na owsiankę bananowo – migdałową jest wspaniałą opcją. To śniadanie smakuje jak ciasteczka owsiane z bananem.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 łyżki płatków migdałowych
– 4 łyżki płatków owsianych
– 2 banany
– szczypta cynamonu
– 120 ml mleka owsianego
– 100 ml jogurtu naturalnego
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i migdałowe. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim płatki. Zalane płatki zostawiamy najlepiej na całą noc, ale jeśli nie możemy to przynajmniej na dwie godziny. Miseczkę z płatkami umieszczamy w lodówce.
Namoczone płatki przekładamy do blendera, dodajemy banany, cynamon, jogurt naturalny. Włączamy blender i czekamy aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. Owsianka gotowa. Rozlewamy ją do szklanek i cieszymy się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Wspaniałe śniadanie ze słodką bazą bananową, pysznymi płatkami owsianymi i płatkami migdałowymi oraz delikatnym smakiem cynamonu. Pyszności!