Owsianka z marchewką i ziarnami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsianka z marchewką i ziarnami. To nowy sposób na smaczne i zdrowe śniadanie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to polubicie także tą owsiankę. Marchewka podczas lekkiego gotowania, doda płatkom owsianym wspaniałej słodyczy, czyniąc ją pożądanym elementem do słodkiej owsianki. Połączenie płatków owsianych, tartej marchewki, pestek słonecznika i dyni jest bogatą w błonnik, odżywczą kombinacją, która jest idealna dla naszego organizmu. Możemy dodać ulubione dodatki by to śniadanie stało się naszym ulubionym.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 40 g płatków owsianych
– 1 mała marchewka
– 1 mały banan
– 200 ml mleka migdałowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka pestek dyni
– 1 łyżka pestek słonecznika
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżka orzechów
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Orzechy siekamy drobno.
Płatki owsiane, startą marchewkę, esencję z wanilii, syrop klonowy, cynamon umieszczamy w rondelku, wlewamy mleko i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut. Owsianka zacznie gęstnieć i jej konsystencja będzie kremowa przelewamy ją do miseczki. Posypujemy pestkami i orzechami. Na wierzch kładziemy plasterki banana. Możemy dodać także ulubione dodatki.
Według mnie najlepsze śniadanie na świecie to płatki owsiane, dlatego staram się urozmaicać to danie, by po jakimś czasie mi się nie znudziło. Dodatek pestek i orzechów nadaje wspaniałą chrupkość, którą uwielbiam.