Owsianka z orzechami i bananem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsianka z orzechami i bananem. Jedzenie owsianki ma bardzo wiele zalet, szybko się ją robi, łatwo możemy dostosować ją do swoich potrzeb i nastroju – czasami z owocami, czasami z marchewką. Opcji jest wiele, ważne by jeść zdrowe i pożywne śniadanie, które dostarczy nam energii na cały dzień. Ten podstawowy przepis na owsiankę jest wszystkim czego potrzebujemy.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Platki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składanki jakie będą nam potrzebne:
– 50 g płatków owsianych
– 20 g syropu klonowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 30 g pekan lub innych orzechów np brazylijskie, włoskie, pistacje
– 1 banana
– garść jagód
– 30 g płatków kokosowych
– 250 ml jogurtu naturalnego
Orzechy, płatki owsiane, kokos łączymy w misce.
Do drugiej miseczki dodajemy syrop klonowy, wanilię i jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy.
Mieszankę jogurtową przelewamy do miski z płatkami owsianymi. Mieszamy dokładnie by składniki dobrze się połączyły. Jeśli płatki są zbyt suche możemy dodać troszkę wody.
Gotowe płatki umieszczamy w lodówce na całą noc.
Rano posypujemy plasterkami banana i jagodami. Mamy smaczne i zdrowe i szybkie śniadanie.
Wspaniałe śniadanie pełne kwasów Omega – 3, które występują w orzechach, błonnika i masy innych składników odżywczych, które pomogą nam miło i zdrowo zacząć dzień!