Owsianka z truskawkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsianka z truskawkami. Zdrowe płatki owsiane z mlekiem kokosowym, które są smaczne i smakują jak ulubione ciasto z truskawkami – wszystko w jednym! Śniadanie powinno być naszym specjalnym posiłkiem, więc nie ma kompromisów. Szaleńczo smaczne śniadanie ze zdrowymi truskawkami i płatkami owsianymi, już niebawem zacznie się sezon na truskawki, więc warto je jeść!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 2 szklanki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– szczypta soli
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
Truskawki dzielimy na dwie równe części. Jedną połowę wkładamy do blendera i wlewamy mleko. Miksujemy przez kilka sekund, aż będą gładkie i kremowe. Pozostałe truskawki kroimy na kawałki.
Do garnka przelewamy truskawki z mlekiem, dodajemy szczyptę soli, wanilię, płatki owsiane i syrop klonowy. Stawiamy na ogniu. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dodajemy pozostałe truskawki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki.
Jest to szybkie i łatwe, słodkie i kremowe, satysfakcjonujące i mega zdrowe śniadanie. Bez dodatku cukru!