Owsiany baton z migdałami i daktylami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsiany baton z migdałami i daktylami. Baton wykonany z pełnoziarnistego owsa i migdałów z dodatkiem słodkich daktyli i gorzkiej czekolady. Domowy baton to idealny sposób na zdrową i smaczną przekąskę poza domem. Poznajmy wspaniały przepis na lekko chrupiący, ciągliwy i bogaty w składniki odżywcze baton. Jest to baton, który nie rozpadnie się na milion kawałków. Cała sztuczka polega na zmiksowaniu daktyli, migdałów i płatków owsianych z dodatkiem masła orzechowego. Prosto, smacznie i szybko. Owsiany baton z migdałami i daktylami to samo zdrowie!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Baza:
– 1 szklanka migdałów
– 2 szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki syropu klonowego
– 3 łyżki wody
– 1 łyżka oleju kokosowego (płynny)
– duża szczypta soli
– 2 łyżki masła orzechowego
Karmel:
– 12 daktyli bez pestek
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 4 łyżki mleka owsianego
– ½ szklanki masła orzechowego
– szczypta soli
Polewa:
– 200 g wegańskiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
Baza: Migdały wkładamy do robota kuchennego i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy małe kawałeczki. Następnie wysypujemy płatki owsiane i sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy. Dodajemy wodę i miksujemy aż składniki zaczną się sklejać ze sobą.
Małe naczynie o wymiarach 15×21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w nim masę na spód, dokładnie i mocno dociskamy. Naczynie wkładamy do lodówki i przygotowujmy karmel.
Karmel: daktyle, masło orzechowe, mleko owsiane, esencję z wanilii i sól umieszczamy w robocie kuchennym, włączamy go i czekamy aż uzyskamy całkowicie gładki karmel. Gotową masę karmelową umieszczamy na schłodzonym spodzie. Ponownie naczynie wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
Polewa: czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy. Wylewamy na wierzch batona. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
Dobrze schłodzony baton wyciągamy i kroimy w dowolne kształty.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Te domowe batoniki to mieszanka migdałów, płatków owsianych, masła orzechowego, daktyli, mleka owsianego i czekolady – wszystko połączone by stworzyć pyszny i smaczny baton. Idealna przekąska dla miłośników batonów musli. Baton pełen naturalnych i zdrowych składników, idealny do żucia. Ten baton jest wegański i bez dodatku rafinowanego cukru a także bez laktozy.