Pączki keto. Pieczone pączki.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pączki keto. Pieczone pączki. Pyszne i puszyste pączki keto. Są łatwe w wykonania, bez drożdży, bez glutenu i cukru. Te pączki keto, pieczone pączki są idealnie słodkie, wykonane z mąki migdałowej z dodatkiem mleka kokosowego. Cudowny mix smakowy lekko kokosowy i migdałowy. Od dziś każdy kto jest na diecie keto czy innej może jeść te pączki i nie martwić się, że przytyje! Pączki na bazie mąki migdałowej są tak lekkie i puszyste a dodatek polewy czekoladowej dodaje im cudownego posmaku. Każdy oszaleje na ich punkcie.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– ½ szklanki erytrytolu
– 3 jajka
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ¼ szklanki mleka kokosowego
– olej w sprayu
Polewa:
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 1 puszka mleczka kokosowego
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
W misce łączymy mąkę migdałową i erytrytol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W osobnej misce ubijamy jajka, wlewamy mleko kokosowe, sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
Następnie wlewamy masę jajeczną do suchych składników i mieszamy.
Foremkę do pączków spryskujemy olejem.
Każdą formę wypełniamy do połowy ciastem na pączki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 10 -15 minut.
Upieczone pączki wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia przez 5 minut w foremce a następnie przekładamy na kratkę by ostygły.
W kąpieli wodnej łączymy czekoladę i mleczko kokosowe. Mieszamy by składniki bardzo dobrze połączyły się ze sobą.
Ostudzone pączki zanurzamy w czekoladzie i ponownie układamy je na kratce by czekolada zastygła.
Są to najdelikatniejsze i najsmaczniejsze pączki keto jakie możemy wykonać w domu. Pomyślmy o miękkich, delikatnych, zdrowych pączusiach… Są to pączki dla każdego! Paczki o niskiej zawartości węglowodanów są idealne by je zrobić na tłusty czwartek i nie tylko.