Pączki z czekolady i owsa ekspandowanego. Pączki bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pączki z czekolady i owsa ekspandowanego. Pączki bez pieczenia. Wszystko czego potrzebujemy do wykonania tych pączków to forma, czekolada, mleko i owsie ekspandowany. Wykonanie tych pączków zajmie dosłownie chwilkę. A później tylko możemy zajadać się smacznymi, zdrowymi i bardzo czekoladowymi pączkami. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mąki.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/3 szklanki mleka migdałowego
– 1 szklanka owsa ekspandowanego
Do garnka wlewamy mleko kokosowe i pokruszoną gorzką czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Mieszamy od czasu do czasu by składniki się dobrze połączyły. Gdy uzyskamy już płynną konsystencję czekolady dodajemy ekspandowany owies. Mieszamy ponownie.
Gotowa masę rozkładamy do foremki na pączki, dokładnie dociskamy masę czekoladową w foremce. Napełnioną formę odstawiamy w chłodne miejsce. Po upływie godziny możemy zajadać się smacznymi i zdrowymi pączkami.
Do wykonania tej wersji pączków potrzebujemy tylko trzech składników. Są chrupiące i mega czekoladowe.