Panna cotta z brzoskwiniami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Panna cotta z brzoskwiniami. Pyszny kremowy deser z brzoskwiniami. Deser zrobiony z jogurtu greckiego, mleka owsianego a całość pokryta soczystymi i słodkimi brzoskwiniami. Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie chwilkę, więc warto sięgnąć po ten przepis i cieszyć się smakiem pysznej panny cotty. Ten deser możesz podawać w pucharkach, w których jest schłodzony lub bez foremki i odwrócony na talerzyk deserowy. Ten deser rozpływa się w ustach!
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają naszą odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 220 g jogurtu greckiego
– 100 ml mleka owsianego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki żelatyny
– 30 ml wody
– 2 dojrzałe brzoskwinie
Zagotuj wodę i wsyp żelatynę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw na bok.
Mleko połącz z jogurtem, dodaj syrop z agawy i wlej opuszczoną żelatynę.
Całość dokładnie wymieszaj i wlej do filiżanek lub kokilek. Odstaw do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie pokrój na kawałki i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na puree.
Panna cotta wyjmij z filiżanek ( na około 20 sekund włóż je do wrzątku).
Polej puree z brzoskwiń.
Panna cotta to przepis na deser, który wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest tak prosty, że możesz go przygotować go w mniej niż 30 minut. Jeśli potrzebujesz efektywnego i szybkiego deseru to panna cotta jest tym czego szukasz. Panna cotta w tłumaczeniu to „gotowana śmietanka”. Zawiera bardzo mało składników i jest w zasadzie prostą mieszanką śmietany, cukru, i żelatyny. Przepis troszkę zmodyfikowałam dla osób, które są na diecie i szukają fit deserów.