Pascha wielkanocna. Deser wielkanocny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pascha wielkanocna. Deser wielkanocny. Spraw by Wielkanoc była jeszcze bardziej urocza i smaczniejsza dzięki temu pysznemu deserowi. Wspaniałe połączenie twarogu, żółtek jaj, suszonych owoców i orzechów. Jest to tradycyjny wielkanocny deser, który tym razem podamy w pucharkach. Uzupełnij swoje wielkanocne menu o te pyszne słodkości pełne orzechów i suszonych owoców. Jest to pyszny deser po obiedzie wielkanocnym.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 100 g erytrytolu
– 3 żółtka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 500 g twarogu z wiaderka
– 100 g orzechów (laskowe, migdały, nerkowce)
– 100 g bakalii ( rodzynki, śliwki, daktyle)
– liski mięty do dekoracji
Do garnka wlej wodę. Do szklanej miski, która będzie pasowała do garnka, w którym będzie woda ucieraj żółta z erytrytolem oraz wanilią.
Następnie umieść miskę nad parą wodą i energicznie ubijaj przez około 5 minut. Uzyskasz puszysty krem.
Ściągnij miskę z garnka i kontynuuj miksowanie przez kolejne 2 minuty.
Partiami dodawaj twaróg. Delikatnie mieszaj do momentu aż twaróg połączy się z masą jajeczną.
Bakalie i orzechy posiekaj drobno. Przesyp je do masy i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do salaterek. Posyp orzechami i bakaliami i udekoruj listkami mięty.
Chłodź w lodówce.
Istnieje wiele pysznych deserów, które z pewnością wykonasz na Wielkanoc – serniki, babki, tartaletki, mazurki, ale nie może zabraknąć pysznej paschy. Kremowy, delikatny, idealnie słodki wypełniony bakaliami deser. Ten deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu nie zajmuje dużo Twojego czasu. Tym deserem będą zajadać się wszyscy goście.