Pasta jajeczna z kurkumą i papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta jajeczna z kurkumą i papryką. Idealne sprawdzi się w formie smacznego śniadania dla całej rodziny. Początek dnia zaczniemy od dawki energii, która pochodzi z jaj i dobrego humoru, który zapewni nam dodana do jajek kurkuma. Bardzo smaczna, zdrowa i pięknie kolorowa kanapka, która szybko znika!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, jod.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki, których będziemy potrzebowali:
– 5 jajek
– 1 łyżeczka kurkumy
– ½ papryki
– ½ cebuli
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i cebulę kroimy bardzo drobno. Ugotowane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kurkumę oraz jogurt grecki. Dokładnie mieszamy.
Gotową pastę jajeczną nakładamy na chlebek i mamy smaczną, zdrową kolację. Samczego!
ZDROWA PASTA JAJECZNA Z KURKUMĄ!