Pasta na kanapkę z awokado i twarogu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta na kanapkę z awokado i twarogu. Pyszna kanapka z puree z awokado i twarożku. Prosta pasta na kanapkę, którą możemy szybko przygotować i co najważniejsze – jest zdrowa! Większość z nas uwielbia awokado. Bez względu na to czy jest pokrojone w kostkę w sałatce czy awokado znajduje się na kanapce bądź zrobimy z niego puree i połączymy z twarogiem. Awokado zawsze będzie hitem. Podajmy kanapkę z pastą z twarogu i awokado w towarzystwie warzyw na śniadanie lub kolację.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 dojrzałe awokado
– 1 kostka twarogu
– sok z limonki
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Twarożek przekładamy do miski, dodajemy awokado i jogurt grecki. Za pomocą miksera łączymy masę by była gładka i aksamitna. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz. Ponownie miksujemy przez chwilę. Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do zmiksowanej pasty. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Pasta gotowa.
Świeży domowy chlebek w towarzystwie pasty z aksamitnego awokado i delikatnego twarogu tworzą idealnie zgrane towarzystwo. Kanapka smakuje wspaniale. Aż chce się więcej!