Pasta na kanapkę z jajkiem i serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta na kanapkę z jajkiem i serem. Ta pyszna pasta na kanapkę z jajkiem, serem mozzarella, szczypiorkiem i kurkumą to zabawna wariacja klasycznej sałatki jajecznej. Pasta z jajkiem jest szybka, łatwa i świetna dla dzieci i dorosłych. Chociaż wszyscy mamy prawo do naszych ulubionych dodatków w pastach aby stworzyć unikalny przepis na pastę jajeczną ale ta kombinacja składników sprawia, że ta zdrowa, smaczna pasta z jajkami i serem jest po prostu najlepsza. Opcja wysokiej zawartości białka!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 100 sera mozzarella
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– pęczek szczypiorku
Jajka gotujemy na twardo.
Ser ścieramy na tarce.
Szczypiorek siekamy drobno
Ugotowane jajka rozgniatamy na pomocą widelca, przekładamy do miski dodajemy starty ser, szczypiorek, musztardę i jogurt grecki, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Pasta gotowa – prawda, że szybko?!
Sądzę, że każdemu przypadnie do gustu prosta pasta jajeczna wypełniona szczypiorkiem i serem mozzarella. Pasta nie zawiera majonezu co sprawia, że ilość kalorii jest znacznie zmniejsza, jogurt grecki idealnie się sprawdza w paście i świetnie łączy składniki. Bez wątpienia będzie to najlepsza kanapka na świecie dodatkowo możemy na kromce chleba rozłożyć liść sałaty by troszeczkę urozmaicić naszą kanapeczkę.