Pasta na kanapki tapenade.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta na kanapki tapenade. Piękno pasty tkwi we wszystkich składnikach i zawartych wspaniałych kolorach oraz smakach. Smaczne czarne i zielone oliwki, szkarłatne suszone pomidory i blask świeżej bazylii i pietruszki. Oczywiście podstawą tego przepisu na pastę tapenadę są wysokiej jakości oliwki i suszone na słońcu pomidory! Zawsze możemy znaleźć oliwki i pomidory suszone w słoiku i wiemy, że nadal są wysokiej jakości. Ten przepis idealnie nadaje się tostów, bagietki a nawet do mięsa z grilla.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 160 g oliwek zielonych
– 160 g oliwek czarnych
– 2 ząbki czosnku
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 3 łyżki posiekanych liści bazylii
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 4 łyżki suszonych pomidorów
– 2 łyżki soku z limonki
Wszystkie składniki do przygotowania tapenede wkładamy do robota kuchennego i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ( puslowałam około 13 razy).
Gotowe.
Tapenade to pasta z oliwek lub dip pochodzący z regionu Prowansji we Francji. Jest to pasta dość odważna, ponieważ łączy różnorodność smaków. Pasta podawana na kanapkach lub jako dodatek do mięsa stanowi przyjemny kontrast. Ciężko się zdecydować czy najlepiej smakuje jako dip do frytek lub warzyw, a może pyszniej będzie na kanapce lub z dodatkiem mięsa? Pasta wypełniona oliwkami, bazylią oraz pietruszką, suszonymi pomidorami z dodatkiem soku z limonki i całość zwieńczona aromatycznym czosnkiem.