Pasta twarogowa z awokado na kanapkę.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta twarogowa z awokado na kanapkę. Kanapki są wspaniałe, zajadamy się nimi w ciągu dnia, a kanapka z dodatkiem zdrowej i smacznej pasty twarogowej jest nieziemsko pyszna. Kanapka z pastą posypana pistacjami, lekko chrupiąca. Coś wyśmienitego! Pasta jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kostka twarogu półtłustego
– 1 dojrzałe awokado
– 100 g pistacji
– sól, pieprz, chili
– 1 łyżka soku z cytryny
– 5 łyżek jogurtu greckiego
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i pozbywały się skórki. Miąższ przekładamy do miski i za pomocą widelca rozgniatamy go na papkę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy twaróg, sól, pieprz, chili i jogurt grecki. Całą zawartości miseczki mieszamy, musi nam powstać gładka, dobrze połączona masa.
Pistacje obieramy z łupki i za pomocą noża siekamy je drobno. Dodajemy do pasty twarogowej. Jeszcze raz mieszamy.
Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna pasta twarogowa z awokado i pistacji idealna na kanapki lub do krakersów.
Szybka i smaczna oraz bardzo zdrowa. Nie musimy mieć na kanapce za każdym razem szynki lub sera żółtego, czasami warto zrobić coś lekkiego i zdrowego jednocześnie.