Pasta z buraków i sera feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta z buraków i sera feta. Absolutnie uwielbiam warzywne pasty na kanapki, które jednocześnie mogą posłużyć jako dipy. Słodki burak, słona feta, ziarna słonecznika, ser mozzarella i wyrazisty czosnek – ta pasta na kanapki trafia w każde kubki smakowe. Ta wyjątkowa pasta idealnie komponuje się z krakersami w formie przystawki, ale także znakomicie się sprawdzi w kanapce. A dla każdego kto przestrzega diety paleo lub nie może jeść sera, można zastąpić fetę 2/3 szklanki namoczonych orzechów nerkowca, które znakomicie naśladują kremowy smak i konsystencję fety. Burak to jedno z moich ulubionych warzyw, jest słodki, ziemisty i jedyny w swoim rodzaju, w towarzystwie fety i słonecznika oraz czosnku to bomba smaku i aromatu.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 500 g buraków
– 250 g sera feta
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka octu jabłkowego
– pieprz
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 3 łyżki startego sera mozzarella
Buraki umyj i wstaw je do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz je przez około 40 – 50 minut. Przed wyciągnięciem buraków sprawdź czy są miękkie.
Słonecznik upraż na suchej patelni.
Upieczone buraki wyciągnij, odstaw do ostygnięcia i następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Do robota kuchennego wsadź pokrojone buraki, kawałki sera feta, czosnek, wlej ocet jabłkowy i przypraw pieprzem.
Przetwarzaj do momentu uzyskania gładkiej pasty bez grudek.
Pastę z buraków rozsmaruj na pieczywie bądź krakersach, posyp startym serem i prażonym słonecznikiem. Podawaj.
Muszę przyznać, że zawsze zakładałam, że buraki są dla nas dobre, jednak nigdy nie zdawałam sobie sprawy, jak długa jest lista ich korzyści zdrowotnych. Jeśli nie masz czasu na pieczenie buraków i chcesz zaoszczędzić czas, to w wielu sklepach można kupić ugotowane buraki w woreczkach. Wtedy bardzo szybko będziesz mógł skosztować tej pysznej pasty z buraków i sera feta. Cudowny kolor pasty, która smakuje pysznie i jest dla nas bardzo zdrowa. Sądzę, że czas zanurzyć chlebek w tej znakomitej paście.