Pasta z soczewicy i orzechów.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta z soczewicy i orzechów. To smarowidło to znakomity sposób na pożywną przekąskę bądź przystawkę. Kanapka z pastą z soczewicy i orzechów to samo zdrowie. Pasta jest pełna zdrowych tłuszczów i białka, które zapewni Tobie satysfakcję w trkacie konsumowania. Wegańska pasta wypełniona orzechami włoskimi, suszonymi grzybami, pieczarkami, soczewicą, czosnkiem, bazylią i tymiankiem. Pasta, która jest pełna smaku i aromatu ziół. Pasty wegańskie są bardzo smaczne i zdrowe. Wprowadź je do swojej diety.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 180 g zielonej soczewicy
– 1 duża garść suszonych grzybów
– 10 pieczarek
– 4 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– 140 g orzechów włoskich lub pekan
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki tymianku
– olej do smażenia
Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Orzechy upraż na suchej patelni.
Grzyby suszone zmiel na pyłek.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż przez minutę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż około 5 minut. Odstaw na bok.
Do robota kuchennego wsyp proszek z grzybów, dodaj ugotowaną soczewicę, prażone orzechy i cebulę z pieczarkami. Wlej sos sojowy oraz dodaj pozostałe przyprawy.
Przetwarzaj do momentu aż uzyskasz gładką masę.
Gotowe smarowidło przełóż do słoiczków.
Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Jeśli lubisz dipy, pasztety, smalce i pasty na kanapki to ten wegański przepis na pastę z soczewicy jest znakomitą propozycją by zjeść zdrową i smaczna kanapkę. Pasta wspaniale przechowuje się w lodówce i zawsze możesz po nią sięgnąć gdy masz ochotę na coś pysznego. Ta pasta jest uniwersalna – fantastyczna o kanapek, tostów z ciabatty i wrapów, z chrupiącymi warzywami lub podana na listku sałaty jako przystawka, znakomicie się sprawdzi jako poczęstunek dla gości. Pasta, która znakomicie się sprawdzi jako zamiennik mięsnego pasztetu!