Pasztet paprykowy. Wegetariański pasztet.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasztet paprykowy. Wegetariański pasztet. Ten wspaniały pasztet na kanapkę, bogaty w składniki odżywcze, o jedwabistej konsystencji zwabi najbardziej zagorzałych mięsożerców. Jest to wspaniały sposób na dostarczenie w swoim posiłku białka i witamin. Wegetariański pasztet jest cudowny, idealnie komponuje się z domowym pieczywem. Pasztet jest bardzo łatwy w wykonaniu.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 papryki czerwone
– 3 marchewki
– główka czosnku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól, pieprz
– ¾ szklanki włoskich orzechów
– 1 puszka cieciorki
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy paprykę.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej pokrojone warzywa. Przyprawiamy je solą, pieprzem i polewamy olejem. Mieszamy. Z brzegu kładziemy główkę czosnku. Całość przykrywamy folia aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 30 minut.
Upieczone warzywa odstawiamy do ostygnięcia.
Czosnek obieramy ze skórki.
Do malaksera dodajemy orzechy włoskie, ciecierzycę, chodne warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Włączamy malakser i czekamy aż uzyskamy gładką masę pasztetu. Gotowy pasztet przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do 5 dni.
Idealnie nadaje się na kanapki, chociaż świetnie też się sprawdzi w formie dipu do warzyw.