Pasztet warzywny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasztet warzywny. Bogaty, gładki, pełen warzyw pasztet. Świetnie nadaje się do smarowania krakersów, świeżego pieczywa lub tostów. Pasztet wypełniony pieczarkami, papryką, marchewką, czosnkiem, soczewicą i cebulą. Ten elegancki warzywny pasztet jest idealnym rozwiązaniem gdy chcemy unikać mięsnego pasztetu. W pasztecie zamiennikiem mięsa jest zielona soczewica, która dostarcza nam białka i innych cennych składników odżywczych. Cieszmy się tym smacznym pasztetem na kanapce.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g pieczarek
– 3 marchewki
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 cebula
– 2 łyżki kaszy manny
– 3 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 1 żółta papryka
– sól, pieprz
– ½ szklanki wody
Pieczarki kroimy w paski, marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy paseczki, czosnek siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki i dodajemy paprykę. Gdy warzywa będą podsmażone odlewamy nadmiar wody.
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy czosnek, cebulę, marchewkę oraz przepłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pieczarki z papryką. Wsypujemy kaszę mannę i przyprawiamy solą i pieprze. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy zawartość garnka ostygnie dodajemy żółtka i za pomocą blendera ręcznego miksujemy zawartość.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i przekładamy masę. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 60 – 70 minut.
Przekształćmy zwykłą kanapkę w smaczną ucztę. Dodatek warzyw do pasztetu jest znakomitym sposobem na urozmaicenie diety. Pasztet jest gładki i aksamitny, idealnie rozsmarowuje się po pieczywie. Pasztet jest zaskakująco łatwy do zrobienia. Ta cudowna pasta do smarowania stanowi idealna przystawkę na przyjęcie, którą każdy może się cieszyć.