Pieczarki w kremowym sosie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczarki w kremowym sosie. Delikatne i jednocześnie soczyste pieczarki, przepyszne suszone pomidory, aromatyczny czosnek i delikatna roszponka. Tylko tyle wystarczy by cieszyć się tym pysznym kremowym sosem. Ten sos pieczarkowy jest gotowy w mniej niż 20 minut. Dodaj go do mięsa, makaronu, ryżu aby uzyskać smaczny i zdrowy posiłek. Pieczarki z suszonymi pomidorami z dodatkiem roszponki, mają niesamowity smak, jest to najlepszy dodatek do każdego posiłku. Kremowym sosem pieczarkowym będziesz chciała polać wszystko. Jest to luksusowy sos, który będziesz robić wielokrotnie.
Post sponsorowany.
A multigrill polecam z całego serca, jeśli chcesz zainwestować w wielofunkcyjne urządzenie to ten multigrill JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz go tutaj
Śniadania, obiady, ciasto i wiele innych potraw przygotujesz w tym urządzeniu. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Roszponka jest jedną z najdelikatniejszych sałat. Roszponka jest pełna składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem i chorobami układu krążenia. Zawiera także luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Roszponka obniża poziom cholesterolu, obniża LDL a także podnosi HDL. Roszponka jest bogata w beta-karoten, który ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem się. Wspiera funkcjonowanie wzroku. Pozytywnie wpływa na trawienie. Pomaga przy zaparciach. Witaminy jakie znajdziemy w roszponce to: A, B1, B2, B3, B6, C, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– olej do smażenia
– 5 ząbków czosnku
– 1 cebula
– 150 g suszonych pomidorów w oleju
– 500 g pieczarek
– 120 ml wody
– sól, pieprz
– 250 ml śmietany 30%
– 200 g liści roszponki
Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę.
Suszone pomidory pokrój w kostkę.
Pieczarki umyj.
Na płaskiej płycie Kuvings rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek. Smaż przez około 1 minutę. Wsyp posiekaną cebulę. Smaż razem przez około 3 minuty, następnie dodaj suszone pomidory. Smaż przez 2 minuty, aby uwolnił się aromatyczny zapach. Dodaj całe pieczarki i smaż przez 5 minut.
Wlej wodę i czekaj aż połowa odparuje. Pamiętaj o mieszaniu.
Wlej śmietanę i zmniejsz suwak na środek. Mieszaj od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem.
Na koniec wsyp liście roszponki. Wymieszaj i smaż całość przez kolejne 5 minut.
Oddawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym.
Przybliżone kalorie to około 270 Kcal.
Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników. Absolutnie pyszne połączenie. Podsmażasz pieczarki, dodaj suszone pomidory, cebulę, czosnek, śmietankę oraz roszponkę. Poczekaj chwilę i gotowe. Głębia smaku i lekkiej pikantności, ten sos pasuje do wszystkiego. Jest to danie wystarczająco eleganckie na wyjątkowe imprezy, szybki i łatwy dodatek do obiadu. Z pewnością będzie ulubieńcem rodziny!