Pieczeń z mięsa mielonego, faszerowana kremowym serkiem i natką pietruszki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczeń z mięsa mielonego, faszerowana kremowym serkiem i natką pietruszki. Jeśli lubicie potrawy z mięsa mielonego a znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu. Pieczeń z mięsa mielonego jest łatwa w wykonaniu i nie zajmie dużo czasu. Efekt końcowy Was zachwyci! Pyszny, smaczny obiad.
Składniki jakich potrzebujemy:
Farsz serowy:
– 2 opakowania serka kremowego
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 szklana sera mozzarella (starty)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżki czosnku w proszku
Mieszamy i odstawiamy.
Mięso:
– 1 kg mięsa mielonego z indyka
– 3 jajka
– 2/3 szklanki bułki tartej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– pół pęczka natki pietruszki
Mieszamy dokładnie.
Sos:
– 3 łyżki ketchupu
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– troszkę pieprzu
Czosnek drobno siekamy. Dodajmy ketchup, sos sojowy i pieprz, mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy.
Foremkę keksówkę polewamy oliwą, nadmiar oleju odlewamy i posypujemy bułką tartą.
A teraz wykładamy foremkę dookoła mięsem mielonym, aż po same brzegi. W środek wkładamy wcześniej przygotowany farsz z serka kremowego. Wyrównujemy. Na wierz kładziemy resztę mięsa mielonego, dokładnie przykrywamy masę serową. Sklejamy boki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń i przekręcamy ją dołem do góry. Wierzch i boki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem z czosnkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 7 minut i pieczeń gotowa.
Wspaniały przepis na smaczny obiad.
PYSZNA PIECZEŃ!