Pieczona pierś z indyka na kanapki.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczona pierś z indyka na kanapki. Jest wiele sposobów by wykonać smaczną i zdrową kanapkę, możemy wykonać pastę, pasztet do pieczywa ale idealnym i smacznym dodatkiem jest pieczona pierś z indyka z dodatkiem czosnku i tymianku. Dodatek naturalnych składników do wykonania marynaty sprawia, że idealnie łączą się z indykiem nadając mięsu idealny smak. Soczysta pierś z indyka wspaniale komponuje się z domowym pieczywem. Cóż możemy oczekiwać więcej od smacznej kanapki?!
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 700 g piersi z indyka
Marynata:
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka papryki ostrej
Pierś z indyka myjemy i osuszamy.
Związujemy sznurkiem i nadajemy jej kształt szynki.
W miseczce mieszamy składniki potrzebne do wykonania marynaty, czyli: miód, olej, pieprz, sól, sos sojowy, ocet ryżowy, paprykę i tymianek. Mieszamy wszystko i nacieramy mięso. Czosnek kroimy w plasterki i układamy na mięsie. Wkładamy do lodówki na całą noc. Pierś z indyka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Następnie ściągamy pokrywkę by mięso się zarumieniło i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Pierś z kurczaka studzony i kroimy w cienkie plasterki.
Idealne mięso na kanapkę.
Wypełnijmy kromki domowego chleba warzywami i pieczoną piersią z indyka aby stworzyć smaczną kanapkę do szkoły, pracy na wycieczkę lub zajadać się kanapką na śniadanie lub kolację. Kanapka z soczystym indykiem to czysta przyjemność jedzenia. Świeża i całkowicie naturalna kanapka, która jest przyjemna dla podniebienia i ciepła dla duszy. Kanapka smakuje lepiej gdy wypełnimy ją soczystym indykiem a warzywa będą tworzyć cudowny dodatek.