Pieczona pierś z indyka w sosie orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczona pierś z indyka w sosie orzechowym. Ta pierś z indyka jest jednym z pyszniejszych sposobów na marynowanie i upieczenie indyka. Jest coś wyjątkowego w połączeniu składników co czyni pierś z indyka tak wyjątkowym daniem! Aromatyczna, sycąca pierś z indyka, otulona masłem orzechowy, czosnkiem, orzechami, natką pietruszki, sokiem z cytryny, sosem sojowym to wszystko sprawia, że danie jest tak wyjątkowe. Wszyscy czekają z niecierpliwością na obiad!
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1kg piersi z indyka
– 4 gałązki natki pietruszki
– 1 szklanka orzechów laskowych
Marynata:
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki tymianku
– 4 łyżki oleju
Sos:
– 250 ml mleka kokosowego
– 6 łyżek masła orzechowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki do wykonania marynaty mieszamy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy pierś z indyka i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Orzechy umieszczamy w blenderze lub w torebce z suwakiem i za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy je na małe kawałki. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy ja do orzechów.
Pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy orzechami. Piekarnika nastawiamy na 180°C i pieczemy pod przykryciem przez godzinę.
Składniki na sos umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia.
Gotowa pierś polewamy sosem.
Wilgotna i soczysta pierś z indyka jest idealną alternatywą dla mięsa czerwonego. Indyk jest idealnym mięsem dla osób na diecie. Delikatne, chudziutkie mięso, które rozpływa się w ustach. Za każdym razem gdy pieczemy pierś, po kuchni roznosi się cudowny aromat przypraw i pieczonego mięsa, wszyscy z niecierpliwością czekają na obiad.