Pieczone chipsy z pietruszki. Chipsy pietruszkowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone chipsy z pietruszki. Chipsy pietruszkowe. Pieczone chipsy z warzyw korzeniowych stanowią zdrową alternatywę dla przeciętnych chipsów kupionych w sklepie. Wydawać by się mogło, że krojenie i obieranie warzyw może stanowić dużo pracy, ale idzie szybciutko jeśli używamy krajalnicy lub mandoliny. Domowe chipsy, które chrupią idealnie. Pieczone domowe chipsy z pietruszki są tego warte! Takie chipsy nadają się nie tylko do podgryzania przed telewizorem ale także świetnie się sprawdzą na imprezie. Idealna domowa przekąska w formie chipsów stanowi idealne rozwiązanie gdy mamy ochotę coś pochrupać.
Korzeń pietruszki jest jasnobeżowy ma kształt marchewki ale jest smukły jak pasternak. Korzeń pietruszki ma delikatny, słodki i troszkę ziołowy smak. Korzeń pietruszki jest zwykle stosowany w formie gotowanej ale możemy śmiało dodawać ją na surowo. Starajmy się wybierać korzenie, które są twarde, jasnobeżowe i małe do średniej wielkości, ponieważ są one najsmaczniejsze. Korzeń pietruszki ze względu na zawartość błonnika i witaminy C pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu. Zwalcza stany zapalne organizmu. Spora ilość potasu zawarta w pietruszce reguluje ciśnienie krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Pietruszka posiada właściwości moczopędne. Witaminy występujące w pietruszce to: A, B1, B2, B3, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, cynk, żelazo, mangan. Korzeń pietruszki zawiera także białko i błonnik. Pietruszka ma znaczną ilość flawonoidów i jest silnym przeciwutleniaczem.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 korzenie pietruszki
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– ½ łyżeczki kminku
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
Pietruszkę myjemy dokładnie szczoteczką. Nie obieramy jej. Korzeń pietruszki kroimy na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy lub innego urządzenia.
W miseczce łączymy olej i przyprawy. Mieszamy. Pokrojoną pietruszkę polewamy olejem. Mieszamy dokładnie by przyprawy pokryły kawałki pietruszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plasterki pietruszki.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy co chwilę by się nie przypaliły. Jeśli chipsy są lekko brązowe i chrupiące wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Od dziś możemy zapomnieć o kupowaniu chipsów! Chipsy domowe są jedną z tych rzeczy które warto wykonać od podstaw w domu. A co najważniejsze są lepsze i zdrowsze od kupionych w sklepie. Bądźmy zdrowi i ograniczmy spożywanie przetworzonej żywności!