Pieczone pieczarki z tymiankiem w sosie sojowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone pieczarki z tymiankiem w sosie sojowym. Wspaniały pomysł na przystawkę lub dodatek do wielu różnorodnych dań, pieczarki z tymiankiem w sosie sojowym zapiekane w piekarniku. Grzyby są aromatyczne, mięsiste i pełne wspaniałego posmaku czosnku. To bardzo proste i szybkie danie. Jeśli pragniemy zjeść coś smacznego, a nie mamy zbyt wiele czasu, to możemy wykonać pieczarki z tymiankiem, mogę się założyć, że jeśli już raz ich zasmakujecie to często będziecie wracać do tego przepisu.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g pieczarek
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
– 4 ząbki czosnku
Pieczarki dokładnie myjemy.
Do miski wlewamy olej, sos sojowy, wkładamy posiekany drobno czosnek i tymianek. Wkładamy pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy i przekładamy pieczarki.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy około 20 minut.
Pieczone pieczarki bardzo fajnie komponuje się do dania z mięsem bądź jako fajna przegryzka w trakcie przejęcia.