Pieczone pierogi z karmelizował cebulą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. Każdy z nas kocha pierogi, najbardziej popularne to pierogi ruskie i z kapustą i grzybami. Bardzo smaczną alternatywą są szybkie pierogi wykonane z ciasta francuskiego, które wypełnione są karmelizowaną cebulą. Prosty przepis na ciasto i nadzienie tworzą pyszny posiłek. Tym razem pójdziemy na łatwiznę, bez gniecenia i wałkowania ciasta, wykorzystamy gotowe ciasto francuskie i wypełnimy je cebulą. Pyszna i smaczna przekąska. Pierogi to specjalność polskiej kuchni.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 cebule
– 1 łyżka syropu klonowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– ser mozzarella do posypania
– 1 jajko
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy syrop klonowy. Mieszamy i smażymy około 2 minut. Dodajemy ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy około 13 minut, co jakiś czas mieszamy by cebula się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajko rozkłócamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku ciasta francuskiego kładziemy karmelizowaną cebulę i posypujemy startym serem mozzarella. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem by dobrze nam się skleiły, następnie dociskamy krawędzie widelcem.
Na górze robimy dwa nacięcia nożem i smarujemy ciasto francuskie jajkiem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy pierogi przez15 minut.
Pieczone pierogi wyciągamy z piekarnika i podajemy.
Kiedy temperatura na zewnątrz spada i mamy ochotę na coś smacznego i ciepłego to przekąska z ciasta francuskiego i cebuli będzie idealnym pomysłem. Łatwy przepis na szybkie pierożki, które smakują niesamowicie i warte są by je wykonać chociaż raz. Pieczone pierożki z karmelizowaną cebulą smakują niesamowicie!