Pieczone szparagi z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone szparagi z serem. Pieczone szparagi z mozzarellą i czosnkiem to najlepsza przystawka do każdego posiłku. Przekąska o niskiej zawartości węglowodanów, keto oraz idealny sposób na dostarczenie większej ilości warzyw do diety. Pieczone szparagi z serem smakują absolutnie niesamowicie. Nawet osoby, które nie są fanami szparagów uwielbiają ten przepis.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 pęczki szparagów
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– starty ser mozzarella (ilość wg uznania)
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Umyte szparagi przekładamy do płaskiego naczynia. W małej miseczce łączymy olej, sok z cytryny, czosnek, sól. Mieszamy. Gotową przyprawą polewamy szparagi równomierni i mieszamy. Szparagi przekładamy na blaszkę do pieczenia i posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 10 – 12 minut.
Wiosna i lato obfituje w szparagi warto je wykorzystać w naszych daniach i zajadać się tymi smacznymi i zdrowymi warzywami. Najprostszym sposobem na wprowadzenie szparagów do diety to ich pieczenie z dodatkiem sera i czosnku. Smakują obłędnie.