Pieczone warzywa z mięsem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone warzywa z mięsem. Pieczenie warzyw i mięsa to jeden z najzdrowszych sposobów na ich przygotowanie. To danie obiadowe jest fenomenalne i bardzo łatwe do przygotowania. Wyśmienicie przyprawione warzywa i kurczak z niesamowitą mieszanką przypraw. Śmiało możemy przygotować to danie z wyprzedzeniem by kontynuować zdrowy styl posiłków w ciągu pracowitego tygodnia. Cudowne połączenie papryki, cukinii, pomidorów, cebuli z mięsem. Mniam, mniam.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 brokuł
– 400 g piersi z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 1 cukinia
Sos:
– 30 ml oleju rzepakowego
– 20 ml octu balsamicznego
– 2 łyżki syropu z agawy
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– mały kawałek imbiru
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Brokuła kroimy na różyczki, paprykę, cebulę, cukinię kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy całe pomidorki.
Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
Teraz przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy olej, ocet balsamiczny. Dodajemy przyprawy: imbir i czosnek ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy zawartość miski i dokładnie mieszamy. Zawartość miski przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 30 minut.
Niezwykle pomocne jest posiadanie tego typu przepisów, które można szybko przygotować w wirujące dni powszednie bez poświęcania mu zbytnio czasu i naszej uwagi. Ten obfity i zdrowy posiłek zdecydowanie otrzymuje znaczek zatwierdzonej pracy zapracowanej mamy.