Pieczone warzywa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone warzywa. Pieczenie warzyw to podstawowa umiejętność gotowania, którą każdy powinien znać. Jest to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie warzyw. Gdy upieczemy warzywa są one bardziej wyraziste w smaku i mają idealną konsystencje. Jeśli mamy ochotę na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu z mieszanką warzyw to wystarczy je tylko przyprawić i upiec do perfekcji. Zdrowy miks warzywny: pomidor, kalafior, pieczarki, czosnek to idealny dodatek do obiadu i świetny jako przekąska.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g pieczarek
– 1 mały kalafior
– 200 g małych pomidorków
– 12 ząbków czosnku
– sól, pieprz
– szczypiorek do posypania
– 3 łyżki olej
– 1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
Warzywa myjemy. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Czosnek obieramy.
Warzywa przekładamy do miski.
Do miseczki wlewamy olej i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, bazylię, tymianek, oregano. Mieszamy.
Warzywa polewamy olejem z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Mieszankę warzyw przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy przez 30 minut.
Upieczone warzywa posypujemy szczypiorkiem.
Podczas pieczenia warzyw ich naturalne smaki się pogłębiają a same warzywa zyskują wystarczająco zwęglenia i świetnej konsystencji. Kilka minut w piekarniku sprawia, że warzywa stają się miękkie, ciepłe i smaczne. Warzywa muszą być podstawą naszej diety, więc im więcej warzyw tym lepiej!