Pieczony brokuł z papryką i kaszą quinoa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony brokuł z papryką i kaszą quinoa. Jest to najlepszy sposób na zjedzenie brokuła, jest chrupiący, twardawy i w towarzystwie komosy ryżowej i papryki. Jest to nowa wersja pieczonej sałatki, którą koniecznie trzeba wykonać. Jest to wspaniały posiłek wegetariański, bezglutenowy i który jest oczywiście bardzo zdrowy! Wiosna na horyzoncie, więc i na talerzu musi być pięknie i zielono.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 brokuł
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona cebula
– ¾ szklanki kaszy quinoa
– ½ szklanki wody
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
Kasze quinoa przelewamy raz zimną raz ciepłą wodą. Gotujemy ją wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy olej. Dokładnie mieszamy. Do warzyw dodajemy także ugotowana kaszę quinoa.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wsypujemy warzywa z kaszą. Dodajemy pół szklanki wody. Naczynie przykrywamy folia aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 20 – 25 minut.
Jest do zdrowa sałatka pieczona w piekarniku. Jest świetna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielny posiłek.