Pieczony kalafior z masłem orzechowym i granatem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony kalafior z masłem orzechowym i granatem. Uwielbiam kalafiora pod każdą postacią, czy to w zupie, czy gotowany na parze. Tym razem postanowiłam wykonać bardziej wykwintne danie z udziałem kalafiora, które prezentuje się bardzo efektownie i jeszcze lepiej smakuje! Kalafior rozpieszcza kubki smakowe, że pragniemy wziąć kolejny kęs.
Granat nazywany jest ,,rajskim owocem’’ jest coraz popularniejszy, ale jeszcze nie tak sławny jak np banan. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wiele chorób w tym nowotworowych. Granat posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu, poprawia przepływ krwi u osób z chorobą wieńcową oraz reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi objawy PMS i menopauzy. Zapobiega procesom starzenia się organizmu. Łagodzi problemy trawienne. Przeciwdziała problemom z erekcją. Granat wzmacnia naszą odporność i wspiera organizm w trakcie infekcji. Wspomaga gojenie ran. Ma działanie moczopędne i wspomaga detoksykację organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w granacie to: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne to: jod, krzem, cynk, miedź, mangan, magnez, fosfor, potas, wapń, sód. Znajdziemy w nim również błonnik.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– ½ pęczka natki pietruszki
– 1 łyżka masła orzechowego
– sól, pieprz
– 4 łyżki orzechów nerkowca
– 4 łyżki owocu granatu
– oliwa z oliwek
Kalafior dzielimy na małe różyczki.
Oliwę łączymy z masłem orzechowym, oliwą z oliwek, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy kalafiora i mieszamy. Rozkładamy go na blaszce do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20 minut.
Upieczony kalafior odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy nerkowca podsmażamy na suchej patelni.
Kalafior posypujemy posiekaną natka pietruszki, dodajemy orzechy nerkowca i granat. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Bardzo fajny pomysł na kalafiora, ciekawa kompozycja smaku. Danie to sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, zrobi również furorę na spotkaniu rodzinny.